Günümüzün modern yaşamında, içme suyuna hızlı, etkili “güvenli” erişim kolaylığı olarak gösterilen damacana suları ile pet şişe suları ne kadar sağlıklı? Gelin bu sorunun yanıtına NIEHS: National Institute of Environmental Health Sciences; Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsünde yayınlanmış 2 bilimsel araştırma ile bakalım!
Evlerde, iş yerlerinde kullanılan damacana suların ambalajları ağırlıklı olarak Bisfenol A (BPA) içerir. Polikarbon türevli bu damacanalarda kullanılan BPA, plastiklerin sertleştirilmesinde tercih edilen bir kimyasaldır. BPA’nın sağlık üzerindeki etkileri konusunda birçok bilimsel çalışma yapılmıştır. Özellikle hormon bozucu etkileri, diyabet, obezite, kalp hastalıkları ve bazı kanser türleri ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca BPA’nın; üreme sağlığı, beyin gelişimi ve metabolik bozukluklarla bağlantılı olduğu birçok araştırmada ortaya konmuştur.
Ve PET şişeler! PET (Polietilen Tereftalat) şişeler BPA içermez, ancak bu şişelerden farklı kimyasalların, özellikle de mikro plastiklerin suya geçebildiği ve bu kimyasalların sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dönük araştırma sonuçları kaygıları derinleştirmektedir. PET şişelerde sıcaklık ve güneş ışığına maruz kalma, kimyasal salınımı arttırmaktadır.
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı yönetmeliklerine göre 1 damacananın kullanım ömrü 75 dolum olarak belirlenmiştir. Damacanalar her kullanım öncesi tam otomasyon sistemiyle yıkanması gereken ürünlerdir. Yıkama işlemiyle birlikte sterilizasyondan geçirilen damacanaların mutlaka dezenfektanlı su ile yıkanması gerekmektedir. Damacanalar bu süreçte öncelikle dış yıkamayı takiben 5 ayrı yıkama ünitesinden geçmektedir. İç yıkama ünitelerinde; deterjan ve dezenfektanlı sularla yıkanan damacanalarda kalıntı bulunma riski oldukça yüksektir. Damacanalarda birikme olasılığı bulunan bu temizlik kimyasalı kalıntılarının, zaman içerisinde vücudumuzu zehirleme ihtimali olabilir mi?
Özellikle sıcak yaz günlerinde hem damacana sular hem de pet sular, ne yazık ki yoğun sıcağa, hatta güneş ışığına maruz kalmaktadır. Bu sularda BHT maddelerinin tespit edilmiş olması elbette sürpriz değildir. Yine National Institute of Environmental Health Sciences’ın paylaştığı bilgilere göre BHT maddesine uzun aralıklarda maruz kalındığında, iç organlarda ciddi zararlar, sinir sistemi, dolaşım sistemi ve karaciğerde toksit etki oluşmaktadır. Bu sebeple yıpranmış, rengi değişmiş, eskimiş damacanaların kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Ancak birçok firma damacana maliyetlerini azaltmak amacıyla yıllarca aynı ürünleri kullanmaya devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı denetlemeleri sonucunda birçok firmanın damacanalarında koliform bakteriye rastlanmıştır. Koliform bakteri ise bağışıklık sisteminin zayıflatmakta ve ishal gibi hayati derecede önemli rahatsızlıkların ortaya çıkmasında aktif rol oynamaktadır.
Birçok ülke, BPA’nın sağlık üzerindeki potansiyel riskleri nedeniyle çeşitli yasaklar ve kısıtlamalar getirmiştir. BPA, hormon bozucu özelliklere sahip bir kimyasal olup, özellikle çocuklar ve bebekler için riskli olarak kabul edilmektedir.
- Kanada: BPA’yı toksik madde olarak sınıflandıran ve bebek biberonlarında kullanımını yasaklayan ilk ülkelerden biridir. Kanada ayrıca, BPA içeren bebek mamaları ambalajlarını da yasaklamıştır.
- Fransa: 2013 yılında bebek ürünlerinde ve 2015 yılında tüm gıda temaslı ürünlerde BPA kullanımını yasaklamıştır.
- Danimarka: 2010 yılında, 3 yaş altı çocuklar için gıda ile temas eden ürünlerde BPA kullanımını geçici olarak yasaklamıştır.
- Belçika ve İsveç: Bu ülkeler de benzer şekilde bebek ürünlerinde BPA kullanımını yasaklamıştır.
- Avrupa Birliği: 2011 yılında bebek biberonlarında BPA kullanımını yasaklamış ve 2024 itibarıyla gıda temaslı tüm malzemelerde BPA kullanımını yasaklama kararı almıştır.
BPA, mikro plastik riskini taşımak zorunda değilsiniz! Çözümü var! Şebeke suyunu %99,9 oranında hastalık yapıcı organizmalardan, ağır metal ve kimyasallardan arındıran, ORP değeri mükemmel, zengin mineralli, pH 8,5 Alkali Su… Sağlıklı, kuşku duymadan tüketebileceğiniz canlı suya güvenle ve kolayca erişmek için Rainwater Su Arıtma Sistemleri’ni tanıyın TIKLAYIN.